Gå til hovedindhold

 
lør 23.6.2012        Af Tom Arnt Thorup

Unge kontanthjælpsmodtagere SKAL straksaktiveres

 
 

Af Tom Arnt Thorup, byrådsmedlem for de konservative.

66 millioner om året bruges på kontanthjælpsmodtagere, det har vi forsøgt, at gøre noget ved i de næsten 2 år jeg har siddet i arbejdsmarkeds og integrationsudvalget.

Sidste uge faldt en bred aftale på plads bl.a. med krav om uddannelsespålæg og samarbejde på tværs af fagenheder, samt oprettelse af erhvervsskoler m.v. En god aftale der uden tvivl vil hjælpe nogle af de unge der har lysten og ressourcerne til uddannelse tilbage på rette spor.

Men hvad med dem der ikke pt. er gearet og måske aldrig bliver klar til at tage en uddannelse? Flere af dem peger selv på, at de gerne vil i gang med noget som kan hjælpe fællesskabet og som på sigt kan betyde at de bliver en aktiv del af samfundet.

Der er to veje: Der er strandvejen (rengøring af vores strande – selvfølgelig med ordentlige arbejdsforhold).

Det er vigtigt, at understrege af flere kontanthjælpsmodtagere selv i JV har påpeget, at de er klar til strandrensning og andre meningsfulgte jobs. Hvorfor tøver vi så som politikere med, at sikre dem en mulighed en adgang til arbejdsmarkedet? Vi mangler ekstra hænder i hjemmeplejen, børnehaverne, folkeskolerne og bl.a. til strandrensning. Når kommunen/staten betaler og kontanthjælpsmodtagere gerne vil give en hånd med - hvorfor laver vi ikke nogle hjælpejobs - hjælpejobs som giver god mening for alle - og som vil give alle en bedre hverdag?

Argumentet med at kontanthjælpsmodtagere, der udfører forskellige hjælpejobs vil være skruebrækkeri og tager rigtige jobs fra andre giver jeg intet for. Her er taler om ren fagforeningstænkning og intet andet.

Et hvilket som helst parti med en snert af en social profil må erkende, at her er vi som politikere nød til at skabe en vej udad et evigt liv på overførelsesindkomst.

Den anden vej bør vi ligeledes sætte i spil er: Straksaktivering – som der er rigtig gode resultater med på landsplan.

Det skal være sådan, at dagen efter man har meldt sig til kontanthjælp – så skal man møde på en virksomhed. Jeg ser meget gerne, at kommunens ”hav af virksomheder” tager deres del af opgaven.

Mange af de unge vil faktisk rigtigt gerne yde noget for kontanthjælpen – så hvorfor ikke gør det som en permanent ”model” i Varde kommune, at her yder vi alle det vi kan.

I Randers har straksaktivering betydet, at der efter en uge kun er 4 unge tilbage ud af tyve, der skulle have arbejdet for deres kontanthjælp.

Samme erfaringer har man gjort sig i både Horsens og Aarhus. Her har man kørt med straksaktivering af de stærkeste unge ledige i mange år, og allerede inden aktiveringen går i gang, har den en positiv virkning. Henover året er det et sted mellem en tredjedel og halvdelen af de, der får tilbudt straksaktivering, som ikke møder op.

Det vil sige, at de vælger at tage et eller andet arbejde i stedet for eller går i gang med en uddannelse. Det er da positivt og det er vel også det min politiske kollega Keld Anker Jespersen (A) gerne vil opnå. Ved ”min” løsning sikrer vi, at de fleste vendes i døren og ”resten” har vi således flere resurser til at sikre blive opdateret og klargjort til uddannelse eller arbejdsmarkedet.

Der er forskellige satser for kontanthjælp, men tager vi eksempelvis den til en over 25 år er ydelsen på 13.725 kr. pr. måned. Jeg kan ikke se, at der er noget galt i, at de yder noget for en timeløn på små 80 - 90 kr. som kontanthjælpen (kommunen faktisk betaler) i mit ”tænkte” eksempel.

 

 

Rapporter denne artikel
 

Facebook

Mest læste i dag > Alle

Sønderborg 27.07.2015 - 10.07
    

Sønderborg 25.07.2015 - 02.07
    

Sønderborg 23.07.2015 - 12.07
    

Haderslev 31.07.2015 - 04.07
    

Haderslev 31.07.2015 - 05.07
    

Haderslev 30.07.2015 - 04.07
    

Aabenraa 29.07.2015 - 10.07
    

Sønderborg 06.01.2012 - 03.01
    

Billeder

Mike dyrby Petersen
Hodde Kro gav borgerne en aften med politisk dialog
Socialdemokraternes kandidater i Syd- og Sønderjylland
Palle Graversgaard, socialdemokratisk folketingskandidat
Var det ikke noget med, de skulle til  finde pengene, som man skylder til Statskassen?
Aabenraa by er anlagt som en havneby, smukt omgivet af store skove
Palle Graversgaard, folketingskandidat for socialdemokraterne i Tønder-kredsen
Sandra med gevinsten