Gå til hovedindhold

 
tir 28.8.2012        Af borgerjournalist Hans Peter Toft-Gråsten

En død sild

 
 

Weiter so?
Borgerjournalist Hans Peter Toft, Gråsten
 

Fra pressemødet i byrådssalen i Sønderborg: ”Sønderborg fortsætter satsningen på kultur!”

------------------------------------------------------------------------------------------

Men ønsker borgerne det som  helhed og flertal i kommunen? Er kultureliten igen ved at begå "kultur" overgreb – uden at have befolkningen med sig. Har man ikke lært noget af   nederlaget? Men fortsætter man bare med at klappe hinanden på skulderen! Og siger "weiter so!"  Kleinschmidt vågn op og se kendsgerningen i øjnene, det elitære projekt er kuldsejlet, med den manglende udnævnelse til Kulturhovedstad i 2017. Og ved fortsat at fremturer med utopiske visioner- programmer, koster det kun  borgerne i Sønderborg Kommune yderligere penge og serviceforringelser, uden udsigt til væsentlig gevinst. Forringelser for primært udkanten af kommunen, som har haft de største serviceforringelser i din tid, siddende på magten,  sammen med borgmester Aase Nyegaard i borgmesterstolen og med dig  som kulturudvalgs  formand og 2017 visonen.  Man kan ikke vække en død sild til live igen, dette er en fysisk umulighed. Sønderborg som Kulturhovedstad i 2017 var en satsning, uden reelt folkelig opbakning i kommunen. Og så nytter det ikke noget, at man sidder i en osteklokke, sammen med de øvrige kultur rygklappere, fra både nær og fjern, og får opbakning til at fortsætte, med et luftkatstel bygget på stærkt begrænset eller nul folkeligt  fundament! 

 

Hans Peter Toft, Konkel 19,  6300  Gråsten

 Pressemeddelelsen  udsendt af Sønderborg kommune efter pressemødet 27.8.  i sin helhed: 

En helt særlig stemning prægede det pressemøde, som her i formiddag blev holdt i byrådssalen i Sønderborg. Der skulle følges op på fredagens afgørelse om, at Aarhus vandt titlen som Europæisk Kulturhovedstad 2017. Borgmester Aase Nyegaard havde inviteret, og sammen med hende var Jørgen Mads Clausen, Danfoss, overborgmester Simon Faber, Flensborg, kulturudvalgsformand Stephan Kleinschmidt, kulturchef John Frederiksen og projektmanager Else Christensen Redzepovic klar til at møde pressen. Stemningen kan vel nærmest beskrives som en blanding af stolthed over, at det lykkedes at komme så tæt på målet, mismod over at juryen ikke havde modet til at vælge det grænseoverskridende og innovative, og vilje til at rejse sig, kæmpe og realisere så meget af programmet som muligt, så S2017 alligevel kan markere sig som en slags kulturhovedstad – skabe vækst og udvikling på trods og dermed være en rollemodel for andre udkants- og grænseområder i Europa. - 

Der er skabt et grænseoverskridende samarbejde og vi har set værdien af det - nu skal vi holde det i kog. Vi skal fortsat udvikle den platform for samarbejde, der er skabt, bl.a. mellem universiteterne og satse på de teknologier, men selvfølgelig havde vi som Europæisk Kulturhovedstad kunnet accelerere det meget mere, sagde Jørgen M. Clausen. Overborgmester Simon Faber ønskede Aarhus til lykke og roste Sønderborg2017-kandidaturen for at nå så tæt på, selv om Aarhus var favorit. - Få cm skilte os fra at vinde. Det kan vi være stolte over. Det viser, at når vi samler kræfterne og har de rigtige projekter, så har vi lige så store muskler som langt større spillere på banen, og vi kan samle opmærksomhed ud over regionen. 

Vi har gjort alt, hvad vi kunne – og så er det nemmere at acceptere et nederlag. Nu skal vi trække vejret, finde de rigtige projekter og spille ud med noget lige så skarpt – så kan vi få opbakning fra Kiel til Fyn, sagde han. Stephan Kleinschmidt rettede en tak til de, der har arbejdet med S2017-satsningen og sagde videre: - Vi skal bevare momentum og se på, hvilke dele af programmet, der kan realiseres – det skylder vi kulturen og alle de, der har spillet med hidtil. Strategien er stadig god og lige så relevant nu som for et og fem år siden, vi skal nemlig - uanset resultatet – gøre en indsats for at skabe vækst og udvikling. 

Mange skibe er søsat og mange netværk skabt, og vi ser allerede nu øget kulturel aktivitet – og bevidstheden om kulturs betydning er skærpet. John Frederiksen fremhævede den kæmpestore opbakning, S2017 har fået. Han har fået masser af tilkendegivelser – lokale, regionale og europæiske – fra folk, som er uenige i afgørelsen: - Det var for mig et billede på rimeligheden af afgørelsen at høre det kæmpesuk, der kom – i kontrast til den lille smule jubel, der var. Det er så trist, at de ikke turde tage dem ambitiøse beslutning, som ville skabe forandring. Men jeg synes allerede, vi har skabt respekt om vores område, og det skal vi arbejde videre på. Vi er allerede nået langt med, at folk vil søge jobs og bo her i området, hvor vi før kiggede væk, når der stod Sønderborg – det skal vi arbejde videre med. Og det gør vi med glæde - det er nemlig sjovt at arbejde med kultur i Sønderborg, for folk VIL det! 

Borgmester Aase Nyegaard forklarede, at der helt konkret vil blive talt om de økonomiske muligheder for at videreføre dele af projektet i dag og i morgen, når byrådet er på budgetseminar. - Vi skal gribe bolden og holde fast i det, som kan skabe vækst, udvikling og arbejdspladser, sagde hun og fortalte, at der allerede er aftalt opfølgende møder med både Aarhus, Interreg-partnerne og Region Syddanmarks. Også alle de frivillige, som har deltaget i arbejdet, vil blive inviteret til et møde, og alle steder er målet at holde fast i den udvikling, arbejdet med kandidaturen har sat i gang. Konkrete projekter, som blev fremhævet som nogle, der er sikret gennemførelse eller som man gerne ser gennemført uagtet resultatet, er producer-uddannelsen Brandi, the HUB, Røde Kors-projektet på Dybbøl Banke, Dansk Børneteater Festival, Images, Eye Opera, Design for Change. Også Museum Sønderjylland har tilkendegivet, at det vil gøre en stor indsats for at gennemføre de projekter, det er med i. 

Projektleder Else Christensen Redzepovic sagde bl.a.: - Jeg er stolt af politikerne i Sønderborg, der turde ha’ denne vision. De er kendt for at ville skabe, og der har været opbakning til S2017 fra dag 1. Den største tak vil jeg rette til medarbejderne i sekretariatet, som har lagt en indsats i kandidaturen langt ud over, hvad man kunne forvente af jer. Jeg har fået en mail fra Trevor Davis (projektleder i Aarhus), som skriver, at han faktisk ikke regnede med, at Aarhus havde vundet. Andre har skrevet til mig, at i befolkningens øjne er det Sønderborg, der har vundet. Og jeg kan forsikre om, at Sønderborg er kommet på landkortet hos EU Kommissionen og i parlamentet. Nu skal vi finde projekter, der kan gennemføres, og så skal der skabes noget, der kan være trækplaster for hele Europa. 

Stephan Kleinschmidt opsummerede: - Over alt har jeg mødt holdningen ”Vi gør det alligevel” – og det gør vi. Nu skal vi bare lige ha tid til at finde ud af hvor meget og hvordan.

Rapporter denne artikel
 

Facebook

Mest læste i dag > Alle

Tønder 01.08.2015 - 03.08
    

Sønderborg 23.07.2015 - 12.07
    

Sønderborg 27.07.2015 - 10.07
    

Haderslev 01.08.2015 - 06.08
    

Sønderborg 25.07.2015 - 02.07
    

Haderslev 01.08.2015 - 09.08
    

Sønderborg 31.07.2015 - 08.07
    

Haderslev 01.08.2015 - 07.08
    

Billeder

Shantykoret Capstan giver gratis foyerkoncert I Esbjerg Musikhus
Der spilles Skat ved Garniture
Universe direktør Pia Bech Mathiesen byder gæsterne velkommen.
Byfesten Sønderborg 2013.
Kager
Kager
Kager
Kager
Kager